Historia

Salibandyjaosto sai alkunsa syksyllä 1995, kun tieto kauan odotetun liikuntahallin rakentamisesta saatiin. Lajiahan toki oli Mäntyharjulla harrastettu jo 80-luvulta saakka, tosin enemmänkin sählyn muodossa. Ensimmäinen puulaakisarja pelattiin keväällä 1993.


Jaoston perustamisen jälkeen ensimmäiset joukkueet saatiin sarjoihin kaudeksi 1996-97. Mukana oli miesten joukkue ja muutama poikajoukkue.
Vuosien aikana miesten joukkue on seilannut eri sarjatasojen välillä ja viime kaudelle se lunasti paikan 3. divisioonaan. MäVin naisten joukkue saavutti vuosituhannen vaihteessa jopa 1. divisioonan paikan, mutta valitettavasti joukkue hajosi eikä paikkakunnalla päästy näkemään ykkösdivaripelejä.
Vaikka vajaan 7000 asukkaan Mäntyharju ei kovin suurta pelaajapohjaa pysty tarjoamaan, on MäVin salibandyjaostolla ollut historiansa aikana aina sarjoissa juniorijoukkueita. Pisimmälle tähän mennessä on yltänyt vuonna 1985-syntyneiden ikäluokka (kuva), joka vuosituhannen alussa oli C- ja B-ikäluokkien TOP10-joukkue Suomessa.


Myös 1990-91-syntyneet tekivät kovaa jälkeä Itä-Suomen alueella, mutta valitettavasti joukkue hajosi juuri siinä vaiheessa, kun menestystä SM-tasolla olisi ollut mahdollista hankkia.


MäVin joukkueet pelaavat kotiottelunsa liikuntahalli Kisalassa, joka mäntyharjulaisen säästämismentaliteetin mukaisesti rakennettiin vuonna 1995 liian pieneksi. Kaukalo ei siis ole täysimittainen.


Kaudella 2006-07 jaoston lisenssipelaajien määrä ylitti ensimmäistä kertaa sadan rajan ja lisenssien määrässä mitattuna kyseessä on Suomen 84:ksi suurin salibandyseura.

Kausi 2007-08 oli jälleen toiminnaltaan kaikkien aikojen laajin. Pelaajia oli mukana yli 130 ja joukkueita kuusi. Kauteen mahtui niin menestystä kuin pettymyksiäkin: D94-pojat pelasivat komeasti itsensä Itä-Suomen aluemestariksi, mutta miesten joukkue putosi 3. divisioonasta. Samalla miesten joukkue päätti ottaa aikalisän, eikä lähtenyt kaudeksi 2008-09 mukaan sarjatoimintaan.


Positiivisia asioita kaudessa riitti, muun muassa kaksi tyttöjoukkuetta saatiin käyntiin ja lajin parissa paikkakunnalla arvokasta työtä tehneet Rauno Pulkka ja Tapani Penttinen takaisin valmennushommiin.

Kausi 2008-09 kasvatti pelaajamäärää entisestään, vaikka miesten joukkuetta ei sarjoihin saatukaan. Junioripelaajia seuran riveissä oli lähes 140.
Menestyksestä vastasivat tällä kertaa D96-pojat, jotka voittivat vaiherikaan kauden jälkeen Idän aluemestaruuden. Myös C94-pojat jatkoivat hyviä esityksiään selviytyen alkusarjasta SM-välikarsintaan, missä kuitenkin tuli noutaja vastaan. Joukkue kävi myös mittaamassa tasoaan syksyllä Mestareiden Cup-kutsuturnauksessa Turussa.


Uutuutena kauteen MäVi salibandy aloitti salibandykerhon kaikkein nuorimmille harrastajille. Vetäjiä joukkueissa oli enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kausi 2009-10 jatkoi siitä, mihin edellisellä jäätiin. Aluemestaruuden hoiti Mäntyharjulle nyt E98-poikien joukkue ja todella ylivoimaiseen tyyliin: Pelkkiä voittoja läpi kauden.


Edelliskaudella mestaruuden voittaneille D96-pojille kausi oli pitkä ja kivikkoinen. Mestareiden Cup-meni penkin alle ja sarjassakin esitykset ailahtelivat. C94-pojat puolestaan kävivät kauden aikana läpi omaa kriisiään joukkueena, mutta paransivat peliesityksiään kauden loppua kohti.
Kauden lopussa saatiin ilouutinen, kun miehet aloittivat jälleen tiukan harjoittelun tähtäimenään seuraavan kauden sarjapelit.

Ja hyvinhän miehet leiviskänsä 5. divisioonassa hoitivat. Joukkue taisteli nousupaikoista kaudella 2010-11 loppuun saakka, mutta jäivät niukin naukin vitoseen. Kesällä kuitenkin liitto päätti antaa joukkueelle paikan neloseen.
1995-pojat ja 1996-pojat pelasivat molemmat omissa sarjoissaan, mutta pelaajien vähyys alkoi vaikuttaa otteisiin. Ajoittain reissussa oltiin jopa seitsemän pelaajan voimin. Menestyksestä vastasivat jälleen 1998-syntyneet D2-pojat, jotka edelliskauden mestaruuden jatkoksi ottivat Idän aluemestaruuspronssia.

Kaudella 2011-12 nähtiin miesten joukkueelta jälleen iso harppaus eteenpäin. Nuorekas miehistö kamppaili läpi kauden nelosen kärkipäässä, mutta nousukarsintapaikka jäi yhden väärää joukkuetta vastaan päästetyn maalin päähän. B-poikien sarjassa MäVi oli mukana todella nuorella joukkueella ja kyyti oli ajoittain jälleen vilakkaa. 1998-syntyneeet D1-pojat jäivät aluesarjassa lopputurnauksen ulkopuolelle, mutta veivät pisteitä kaikilta sarjan joukkueilta. Nuoremmat ikäluokat pelasivat omia "epävirallisia" aluesarjoja ja niissä nähtiin ajoittain hyvinkin lupaavia otteita.

Kaudella 2012-13 miehet jatkoivat nelosessa, tällä kertaa tasaisessa sarjassa jopa putoaminenkin oli jossain vaiheessa mahdollista, mutta loppujen lopuksi joukkue hoiti itsensä kuiville selvästi. Kauden huipennus oli pääseminen Suomen Cupin haastajafinaaliin saakka. Tampereella pelatussa loppuottelussa tuli kuitenkin kuokkaan Imatran Butchersilta maalein 6-2.


MäViltä oli joukkue myös 5. divisioonassa. KP-12 nimeä totellut ryhmä koostui juniorijoukkueista "ulos" kasvaneista nuorista pelureista, joille kausi vitosessa toi hyvin lisää kokemusta. Pisteitä ehkä vähemmän.


C2-pojat eli 1998-syntyneet lähtivät hakemaan paikkaa SM-sarjassa, mutta päävastustajille kärsityt niukat tappiot veivät lopulta alueen ylempään loppusarjaan. D1-pojat pelasivat myös liiton sarjaa ja saivat kauden aikana saalistettua muutamia maukkaita voittoja. Nuoremmat ikäluokat jatkoivat epävirallisissa sarjoissa.